Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ εξηγεί τι "δηλητήρια" βάζουν στα παγωτά και τα "παγωμένα γλυκίσματα"!!!

Δυστυχώς οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα σε παγωτά και παγωμένα γλυκίσματα ή επιδόρπια παγωτού και που είναι συνήθως τα παγωτά οικογενειακής συσκευασίας και βρίσκωνται στα ίδια ράφια με τα παγωτά στα πολυκαταστήματα και αλλού.
Διαβάστε λοιπόν τι περιέχει ενα παγωμένο γλύκισμα ή επιδόρπιο παγωτού:
1. Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν.
Τι καταλαβαινει ο καταναλωτης; τι είδους ανασύσταση έχει υποστεί το ήδη αποβουτυρωμένο γάλα ; γιατί αποβουτυρώνεται αφού οπως βλέπεται παρακάτω προστίθεται λίπος και μαλιστα φυτικό που ειναι επιβλαβές για τον οργανισμό;απλά εννοούν γάλα σκόνη αλλά δεν το λένε.
2. Ζάχαρι (εμπορίου)
3. .Σ ιρόπι γλυκόζης (εμπορίου)
4. Φυτικό λίπος
Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις κλπ.) και αφαιρεσαν το λίπος δηλ. το βούτυρο απο το γάλα για να βάλουν το φθηνότερο αλλά και πιό επικίνδυνο φυτικό λίπος.
5. Στερεά ορού γάλακτος
Ο ορος γάλακτος είναι κυρίως νερό
6.Γαλακτοματοποιητές.
Μην σας παρασύρει η ονομασία δεν έχει καμμία σχέση με το γάλα,αποτελούν μονογλυκερίδια- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων,φωσφατίδια του αμμωνίου,πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος ,αλγινικό νάτριο και μία σειρά απο άλλες χημικές ουσίες που καμμία σχέση δεν έχουν με το γάλα..
7.Σταθεροποιητές
Αυτές συνήθως είναι ελαίο χαρουπιού, καραγενίνη, έλαιο γκουάμ, γάλα αποβουτηρωμένο, αφυδατομένο δηλ.γάλα σκόνη, αρωματικές ύλες κλπ.πού καμμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.
Η νομοθεσία επιτρέπει ενα σημαντικό μέρος να ειναι γάλα σκόνη, που δεν περιέχει ασβεστιο, βιταμίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, οπως το φρέσκο γάλα. Δυστυχώς υπάρχει κενό στην νομοθεσία των παγωτών.
Τα παγωμένα γλυκίσματα πού περιέχουν φοινικέλαιοή έλαιο ινδικής καρύδας που συχνά προστίθεται στα παγωτά, και συνήθως δεν αναγράφεται προκαλούν βλάβες στην υγεία. Τα παγωτά των ζαχαροπλαστείων συνήθως δεν περιέχουν όλα αυτα τα συνθετικά συστατικά.
Τέλος τα παγωτά πρέπει να είναι καλά συντηρημένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει σταθερή θερμοκρασία στούς -18 βαθμούς Κελσίου και ο καταψύκτης δεν έχει προβλήματα λειτουργίας. Πρέπει να προσέχουμε οτι το παγωτό δεν έχει χαρτί συσκευασίας σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο τρόφιμο και δεν έχει παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία. Επίσης δεν είναι μαλακό ή με υφή που θυμίζει γιαουρτι ή βούτυρο ή είναι ξυνό, δεν εμφανίζει ίζημα ούτε θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια,δεν περιέχει μικροκρυστάλους,ούτε έχει άλλη περίεργη γεύση ή οσμή.
Ειναι γεγονός οτι στα παγωτά και την σύσταση τους υπάρχει νομοθετικό κενό και η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, μεχρι τότε να εντείνει τους ελέγχους για τα ευαλλοίωτα αυτά προίόντα. Δυστυχώς οι έλεγχοι ειναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Μέχρι τότε ας επιβληθεί στά ραφια των καταστημάτων να υπάρχει σαφής και διακριτός διαχωρισμός των παγωτών απο τα παγωμένα γλυκίσματα.
Νικος Κατσαρός

π. πρόεδρος ΕΦΕΤ
ΠΗΓΗ

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ εξηγεί τι "δηλητήρια" βάζουν στα παγωτά και τα "παγωμένα γλυκίσματα"!!!"

Leave a reply